Dühös vagyok a páromra

Ezzel a témával érkezett Ferenc és nagyon örültem a témának. Ne értsd félre, hogy engem másnak a dühe éltet. Nem így van. Azért örültem, mert a minap olvastam egy Hellingeri tanítást, és kíváncsivá tett kliensem dühe, hogy hogy fér össze azzal, amit a tanításban olvastam.

A családállítás atyja Hellinger egyszer úgy nyilatkozott:

„Ha a párod megbánt, akkor neked szeretettel vissza kell adni a bántást. Ezt úgy teszed, hogy kevesebbet adsz vissza, mint amit kaptál. Ez azért fontos, hogy a másik meglepődjön, és ezen a meglepődésen keresztül újra indulhat a szerelem. “

Hellinger

Vagy azt is mondhatod:

Ezzel a viselkedéssel nagyon megbántottál. Kérlek ezt meg ezt tedd meg ennyi ideig, és akkor feloldozást nyer a lelkemben a tetted, és újból szeretettel tudok fordulni feléd.


Azért hasznos, mert az átvert fél titokban dühöng és agresszív

Amikor megjelenik a partnernél a hajlam, hogy teljesíti partnere kérését, akkor ismeri el, hogy tévedett és megbántotta a másikat. Ennek hatására az átvert azt érezheti, hogy kiegyenlítődik a számla.
Ennek hatására felhagy a másik fél hibáztatásával és saját maga mártír szerepben való díszelgésével.
Más képet alakít ki saját maga helyzetéről, társa helyzetéről és a párkapcsolatokról.

Térjünk vissza Ferenchez

Ő még nem találta meg helyét férfiként a jelenlegi családjában. Nem volt esélye, mert még a kezdetek elején a felesége el akarta hagyni, végül nem tette meg, mert a harmadik fél átverte, és csak egy illúzió képet lebegtetett folyamatosan a nő szeme előtt saját magáról és a jövendőbeli kapcsolatokról.

A nő ebbe az illúzióba lett szerelmes, mert sose találkozott a szeretőnek nevezett férfival. Lényeg az, hogy annyira behúzta ez a lebegtetett kép, hogy eldöntötte ő elhagyja a férjet.

Igen ám, de a kép nem kelt életre, mert amikor felelősséget kellett volna vállalni, akkor a fantom nem jelent meg. Így a nőnek nem volt kivel ellibbennie, és úgy döntött hogy kegyet gyakorol és marad a házasságában. A férj e cselekedet hatására elveszítette férfiút státuszát a kapcsolatban, mert ő került egy alárendelt szerepbe. Emiatt bújtatottan mártír szerepbe került és éveken keresztül kihasználta a feleség lelkiismeret-furdalását.

A férjet, az az Ferencet a rejtett dühe és a mártír szerep tartotta életben

Beszélgetésünk alatt felvázoltam számára a fent leírt hellingeri tanítást: „Azért, hogy ezt a dühöt fel tudd számolni, kérd meg a feleségedet, hogy tegyen meg érted egy bizonyos ideig olyan dolgot, amit te nem szeretsz megtenni és mégis megteszed.”

Vártam, hogy milyen példákkal jön elő, támpontokat adtam: közös háztartásban takarítás, mosás, főzés, bevásárlás. De ezeket már így is mind a feleség csinálja munka és tanulás mellett.

Ferenc ekkor eszmélt rá, hogy valójában a düh fogságában van, és emiatt nincs jelen a kapcsolatában.
Gyermek pozícióban elvegetál és ezzel bünteti a feleséget. Az meg lelkiismeret-furdalása miatt a cseléd szerepbe került, így felborítva a párkapcsolat egyensúlyát.

Ferenc megállapodást kötött magával

Ezentúl oda teszi magát a kapcsolatba és levesz a feleség válláról bizonyos feladatokat. Főleg azt, hogy a nehéz dolgok hurcolását ő maga teszi meg, és nem engedi a nőnek, még akkor sem, ha a másik ezt szeretné. Néha kitakarít és vacsorával várja haza.

Büszkén kimondja, hogy képes rá és mindezt boldogan meg tudja tenni. Elszállt a dühe és más szemüvegen keresztül látta önmagát, a feleséget és a kapcsolatukat. Más szintre tudta tenni a kapcsolatot és önmaguk helyzetét ebben a kapcsolatban.

Most létrejöhet egy egészségesebb férfi és női kapcsolódás, ahol a
tisztelet és a szerelem is megjelenik egymás iránt.
Kapcsolatuk felvirágozhat, és a gyermekvállalást is megengedhetik maguknak.

Tanulva Ferenc esetéből vizsgáld meg, hogy a ti kapcsolatotokban hol van jelen a rejtett düh, mióta tart fogva. Szabadulj ki ebből a fogságból és lépj egy könnyebb és szeretetteljesebb kapcsolódás színterére, egy boldogabb életbe és kapcsolatba.

Ha tetszett és még nem tetted volna, feliratkozhatsz hírlevelünkre. Ahol ezt a blogposztot, de sok más érdekesséket, köztük híreket és eseményeket is megosztunk:

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel
fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük