Milyen tükröt tartottak eléd, gyermekként?

Mit láttál abban a tükörben, amit eléd tartottak nap-mint nap a szüleid? Tele volt érzelmekkel, érzésekkel?

Azt éreztették, hogy szerethető és különleges vagy, megismételhetetlen, csak egy van belőled a földön, egy kincs vagy, gyönyörű és értékes?

Ha mindezt megkaptad, akkor szerencsés vagy. Mert megtanultad, hogy egy ÉRTÉK vagy, amit csak Te adhatsz a világnak. Szerethető vagy csupán azért, mert létezel! Megtanultad elfogadni, pozitívan értékelni önmagad, olyannak amilyen vagy. Mersz kapcsolódni, és engeded, hogy mások hozzád kapcsolódjanak, teret engedsz az érzéseidnek, érzelmekkel teli kapcsolatokban van részed.

Boldog és kerek a világod, még akkor is, ha néha kicsit szomorú leszel.
Te egy boldog ember vagy, és képes vagy pozitívan látni az életed, a kihívásokban is a jót látod, és nem csak „ezósan” magyarázod be magadnak!

Legtöbben azonban olyan családban nőnek fel, ahol nem kívánt gyermekként érkeztek, vagy ellenkező neműnek várták a szülei. Esetleg az Anyának volt egy nagy szerelme, aki átverte, elhagyta, megalázta. Az Apuka kilépett a család életéből, egyszerűen lelépett.
Vagy ahol Apa ivott, netán mindkét szülő alkoholista volt.
Mindenki hallgatott a családban, nem volt kommunikáció. A gyermekre volt bízva mit gondol, vagy hogyan értelmezi a látottakat.

El kell szomorítanom téged, mert ha csak egy felvetés is igaz Rád az előzőekből, akkor görbe tükröd van. Egy ilyen tükörben csak ezt láthattad: „Nem vagyok várt személy, nem vagyok szerethető, elfogatható.” Ezért (mi mást tehetnél) önbizalom hiányos gyermekből önbizalom hiányos felnőttként tengeted az életedet.

Mire elég ez?
Alárendelődésre a munkahelyeden, például képesítésed alatti munkát vállalsz el, nem törsz vezetői pozícióra. Párkapcsolatban is alárendelődsz, és olyan embert választasz, aki eltipor, megaláz, kihasznál.
Mindezt miért engeded meg?
Mert az egyetlen dolog, amit megtanultál magadról, hogy Te egy selejt vagy! A selejteknek nem jár elfogadás, lehetnek a végrehajtók, annak érdekében, hogy a felettük álló személy elégedett legyen.
Levegőt is úgy veszel, hogy a másiknak jó legyen, mert az alkoholista apa mellett, vagy a depis anya mellett sem tehettél mást: lesned kellet minden mozdulatukat, vajon éppen hogy vannak.
Megtanultál láthatatlanná válni. „Inkább leszek láthatatlan, nehogy belém rúgjanak, ha kedvük úgy hozzá.”
Megtanultál a szüleid ügyes ügyintézője lenni, hiszen annyira nehéz volt az életük. Te gyermekként mindent megoldottál helyettük, és könnyen lehet, hogy még ma is azt teszed.
Sajnos ezt másolod a kapcsolataidban is! A másik helyett cselekszel, az ő életét éled, mindent úgy alakítasz, hogy neki jó legyen!

 

Hol vagy Te az egészben? Lehetsz valaha Te is fontos?
Mikor megtanulod saját magad szeretni, elkezded magad értékelni, és értékesnek tartani. Milyen, ha szeretjük önmagunkat? Ha tisztában vagyunk a saját értékeinkkel, és nem másoktól várjuk el, hogy értékesnek lássanak.

Távolinak tűnik, és úgy érzed nem elérhető ez az állapot Számodra?

Jó hírem van, mert ezt bárki elérheti! Ha elkezdesz dolgozni magadon, szembenézel a legijesztőbb félelmeiddel, egyszer csak átalakulnak, majd egyre kisebbé válnak. A végén pedig eljutsz ÖNMAGADHOZ, és saját értékeidhez.

Szembenézel azzal a bizonyos görbe tükörrel, és ha kell, ezer darabra töröd szét, majd újra és újra összerakod, ameddig csak kell! Mindaddig ismétled, mígnem egyszer csak kitisztul a kép, és azt nem mondod: „De szerencsés vagyok, hogy mindezen keresztülmentem, megéltem, elsírtam, elfájtam!” Mert ekkor visszanéz rád az az éned, aki valójában vagy. Ne félj, nem leszel egyedül! Megjelenik egy tanító, láthatatlan, álruhában, „Fantomként”. Nap, mint nap az érzelmekről ír. Nem követel, csak kérdez, válaszol, emel Téged a szavaival. Megmutatja, hogy bárkit fel lehet emelni az érzések szárnyán, csupán azért mert létezik!
Nincs szerepe a külcsínnek, csupán az érzéseknek.
Azok az érzések kerülnek előtérbe, amelyek ott voltak eddig is, csak nagyon régen el lettek zárvaa görbe tükör miatt, amit eléd tettek, és Te elhitted, hogy a tiéd. Azt hitted, hogy az vagy amit ott megmutattak Neked, és ahova beskatulyáztak. Azt hitted ettől nem szabadulhatsz meg, így kell élned az életed.

Semmit nem kell előre megtervezni, mert ami a Tiéd, az pontosan akkor érkezik, amikor készen állsz rá. Semmi sem érkezhet előbb vagy később, csak akkor, amikor már megértél rá.
A Te tükröd milyen? Javítanál rajta?
Szeretettel várlak foglalkozásainkon, keress bármikor a megadott elérhetőségeken.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel
fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük